fredag, januari 26, 2007

Största talkshow-stjärnorna just nu

SVT håller som bäst på att utveckla fram regionala talkshows. Projektet är i sin linda och det ska bli mycket spännande att se vad det mynnar ut i. I väntan på det kan vi kasta ett öga på de goda exemplen i talkshowvärlden - och då tänkte jag mest koncentrera mig på huvudpersonerna, profilerna, programledarna. För let's face it, de flesta bra talkshows bygger på en programledares charm.
Här kommer min topplista över de bästa amerikanska talkshowvärdarna just nu:
(Varför de amerikanska? Ja, dels för att de bästa pratshowerna kommer därifrån, men mest kanske för att de flesta pratshowerna i svensk TV kommer därifrån).

1. Ellen DeGeneres. (Foto: Alan Light)

The Ellen DeGeneres Show är en gemytlig, smygurflippad och skön talkshow, helt och hållet baserat på Ellen själv. Här hittar du alla de hetaste gästerna, som får gott om tid på sig för samtal och ofta nåt udda uppträdande också. Utan någon som helst märkvärdig programidé får hon mötena att bli spännande och intressanta. Hon är definitivt inte vassast i branschen, men visar ändå ofta upp sina gäster i ett nytt ljus, eftersom de känns personliga och avslappnade i hennes sällskap. Har också mystiska hyss för sig som att ringa hem till folk, intervjua underliga barn och droppa dräpande kommentarer helt apropå. Love her.

2. Jon Stewart. (Foto: Martin Monroe)

Frontmannen från The Daily Show kunde lika gärna vara etta på min lista. Jag är småförälskad. Hans styrka ligger i de personliga, politiska reflektionerna och de sylvassa konfrontations-intervjuerna. En klassiker är redan hans nio minuter långa inledningstal i det första programmet efter terrorattackerna 9/11.
En person som inte bara står för lättsam underhållning, utan även är en tung röst i den amerikanska politiska debatten.

3. David Letterman.

Hamnar på listan rätt automatiskt för lång och trogen tjänst, men håller hyggligt stilen fortfarande i The Late Show. Svårt att ignorera en så klassisk profil som influerat så många, många efterföljare. Själv influerades han av Steve Allen och Johnny Carson. Börjar tyvärr kännas lite trött och gubbig (hoppsan, som att svära i kyrkan eller?) men förtjänar otvetydigt en plats bland de främsta.

4. Oprah Winfrey (Foto: Alan Light)

Hon har tillskrivits epitet som världens mest inflytelserika och USA:s mäktigaste kvinna och är ofattbart rik. Fattiglappen från Mississippi växte upp med sexuella övergrepp, blev gravid som 14-åring men har jobbat sig till den absoluta toppen. Det måste respekteras. The Oprah Winfrey Show är en genomarbetad, superproffsig produktion och kan vara briljant när hon gör det hon gör bäst. Dessvärre går det ibland överstyr och hon blir översentimental, masshysterisk och kall-kommersiell.

5. Jay Leno

Har för mig alltid känts som en outsider gentemot Letterman, trots att Lenos The Tonight Show generellt sett haft bättre tittarsiffror än The Late Show sen 1995. Mannen med jättehakan och skunkfrisyren har i alla fall skickligt etablerat sig som ett meganamn i TV-världen. Börjar tyvärr också kännas lite trött och gubbig, och har inte samma digra klassikerproduktion att falla tillbaka på som Letterman.

Bubblare: Conan O'Brien. Har länge retat mig på denne oförskämde, egocentrerade rödtopp, men börjar långsamt ändra uppfattning. Han är definitivt fräschare och fräckare än kollegorna Jay och Dave, men med en humor som fallerar för ofta för att programmet ska vara en must-see för mig. Hysteriskt rolig i sina bästa stunder, men alltför ofta bara hysterisk.

Av de icke-amerikanska är Michael Parkinson kungarnas kung. Jag gillar också Fredrik Skavlan och Annika Lantz. Nämnas bör också Luuk och Haag (för Knesset), och min darling Carina Berg även om hon nu inte är talkshowdrottning i ordets rätta bemärkelse.

Vilka är dina favoriter?

Andra bloggar om: , , , , , ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

Ellen har jag svårt för. Det liksom kryper i kroppen när hon drar sina skämt. Inte fel på skämten, men det är nåt som gör att det inte funkar.
Jay, Conan och Dave är mina fovoriter. Men ibland kan jag inte låta bli att se Jerry Springer. Inte för att det är bra, utan för att det är så skruvat.

Anonym sa...

Jag tycker att Robin skulle få plats som åtminstone bubblare på din lista. Han förgyllde mina torsdagskvällar i höstas. Hoppas på att få se mer av honom.

Anonym sa...

Craig Fergusson måste ju nämnas!

http://www.cbs.com/latenight/latelate/comedy/

Mia sa...

mja...
Operah var favoriten förut, men som du nämnde kan det liksom gå över styr. Bli fööör mycket.

Det är nog Dave som är favvon, tätt följd av Ellen.
Gillar hans sätt att driva med alllt och allla. Även sig själv. Han gör det på ett coolt sätt, inte sällan lite diskret oxå=)

Mia sa...

Jo förresten, Kristian var jäkligt bra i "Sen kväll med Luuk" =)

Sara Ödmark sa...

sara: Jag gillar också Robin! Otroligt skön stil och känns förvånansvärt säker i programlederrollen, trots att han inte är så gammal och inte har så mycket erfarenhet. Men han får nog producera lite mer för att kunna hamna på min lista.

Sara Ödmark sa...

mattias: Det jag sett med honom har varit bra, men jag har sett alldeles för lite för att bilda mig en ordentlig uppfattning. Men tack för tipset!

Anonym sa...

Har läst lite på din blogg nu och måste ge dig en komplimang för den.
Intressanta inlägg och ofta tänkvärda inlägg.

Kommer tillbaka hit ibland om det är ok med dig.

Ninacian önskar en fin helg.

Anonym sa...

Jag gillar verkligen det lilla jag sett av Jon Stewart och the Daily Show... det går på CNN eller canal plus va?

Ellens show har jag inte sett alls. Annars tycker jag att man borde utveckla det där formatet lite, det har ju sett lika ut i femtio år snart.

Mina favoriter är väl annars... Conan O´Brien, Ali G och Parkinson.

Anonym sa...

Min favorit är Oprah trots att jag numera inte ser så många gånger på henne. Har inte tid numera!

Fredrik Westerlund sa...

Åh, roligt! Min lista:

1. Jon Stewart
Personlig, liberal och fantastiskt avvägd när han blottar dumheter som det amerikanska styrets syn på våldsamma tv-spel, reglering av internet och trångsynthet av alla de slag. Politik har aldrig varit så roligt, sällan ens så tänkvärt.

2. Conan O'Brien
Piggare och mindre förutsebar än de allt mer gråtrötta Letterman och Leno (som båda hade varit med på listan om jag gjort den för ett gäng år sedan). Hysterisk, ja, men charmigt hysteriskt med mycket självdistans och i bakom scenen-intervjuer framstår han som ett geni.

3. Ellen DeGeneres
Jag är kluven och vet inte riktigt var jag ska stoppa in henne, så det får bli i mitten av listan. När hon är som bäst hittar hon nya sidor hos personer man tidigare bara sett från ett håll. När hon är som sämst blir det bara konstlat utflippat.

4. Craig Fergusson
En ny bekantskap för mig, men det lilla jag sett har varit väldigt gulligt roligt på ett sätt som fungerar på mig. Mycket glimt i ögat och så där.

5. Sasha Baron Cohen
Väldigt ojämnt och ibland mest bara plumt, men ofta, särskilt i panelsamtalen, dyker det upp infallsvinklar som skapar stora stunder.