onsdag, januari 17, 2007

Veckans ordstäv - skita i blå skåp

Jag gillar ordstäv. Ordspråk, idiom, märkliga uttryck, allt som människor använder sig av utan att kanske veta riktigt varför.

Vi börjar med en klassiker: att skita i det blå skåpet

Att skita i det blå skåpet betyder enligt Wikipedia "att klanta sig eller göra bort sig utan en direkt avsikt". Betydelser som nämns på andra ställen är "gå för långt, balla ur".
I en scen ur filmen Göta Kanal från 1981 vrålar skådespelaren Janne "Loffe" Carlsson plötsligt: ”Nu har dom jävlarna skitit i blå skåpet!”
Att uttrycket förekommer i Hans Ivebergs populära film har medfört att det spridits över hela landet, men varifrån kommer det ursprungligen? Enligt Iveberg, som både skrev manus och regisserade, stod repliken inte i manus från början. Det var helt och hållet Loffe Carlssons upptåg.
Sydsvenskans Bo Bergman skriver: "Man kan se frasen som ett drastiskt, komiskt och burleskt uttryck för upprördhet och förvåning som inte går att analysera förståndsmässigt. Att uttrycket är befängt och dunkelt har säkert bidragit till dess popularitet. "
DN:s Catharina Grünbaum: "Huruvida uttrycket är äldre än 1981 har ingen, så vitt jag vet, hittills lyckats utröna. Om någon läsare skulle mött det tidigare än så vill vi språkvetare gärna få reda på det."
Enligt en intervju med Loffe Carlsson i Frank i P3 hade han tagit uttrycket från sin far (född i Eskilstuna), som använt det flitigt under Loffes uppväxt.

En sökning på det världsomspännande nätet ger många fantasifulla teorier, bland annat den här från signaturen Pongo: "Uttrycket härstammar ursprungligen från en incident på ett tryckeri i Stockholm någon gång tidigt 1900-tal. Från början var uttrycket "Att skita i blåsskåpet" och har sedan blivit förvanskat. Någon, eller mer troligt en hund, hade bajsat i ett stort fläktskåp som stod inne på tryckeriet och fasansfulla odörer spred sig i lokalen. Incidenten fick följden att arbetarna började kommentera pruttar med att någon skitit i blåsskåpet igen. Detta spred sig i Stockholm och vidare ut i landet och efter hand glömdes ursprunget bort och det mer obskyra "blå skåpet" ersatte "blåsskåpet" av någon outgrundlig anledning."

Eller saxat från nån skojfrisk chalmerit: "Uttrycket torde härröra från platttyskans 'Jetzt haben Sie in die blaue Schuppe geschiesst.' Talessättet emanerar från den tid då platttyskarna var starkt influerade av den anglo-saxiska viktorianismen. Som vi alla vet, ansågs avträden mycket oviktorianskt, och måste därför förbjudas (verboten sein). Visst vann man en del på detta, bland annat den engelska drottningens gillande, men tyvärr medförde förbudet även vissa nackdelar för platttyskarna. Bland annat avled plötsligt 23,7% av den arbetsföra befolkningen av förstoppning. Alltså måste man införa ett alternativ till de vanliga avträdena. Det var då som en driftig platttysk industrimagnat fick den geniala iden att marknadsföra 'die blaue Schuppe', en konstruktion som till det yttre var förvillande lik ett vanligt, blått klädskåp, men som i sitt inre dolde något betydligt mer jordnära. Åtminstone blev det det under tidens (och diverse andra faktorers) inverkan. Så småningom genomskådade dock den viktorianskstyrda, pickelhuvebeprydda platttyska polisen (die flachdeutscher Polizei) tilltaget. En massiv jakt på blåa skåp inleddes, och många mindre bondbyar på den platta platttyska landsbygden ödelades helt. Så småningom kom de blåa skåpens användande även bland platttysken i gemen (die gemeine Flachdeutsche) att betraktas som en handling endast värdig någon tillhörig samhällets absoluta bottenskikt. Härav alltså talessättet. Någon sammanfattning på engelska kan jag tyvärr inte ge, men om du eftersöker utländsk litteratur i ämnet, rekommenderar jag verket 'Ausschprung und Wiederentwicklung die blaue Schuppe Flachdeutschlands' av Fritz-Heinz von dem Grotschenfueppler. "

Signaturen Jonen kommenterar: "Uttrycker kommer naturligtvis från det faktum att man förr i tiden förvarade sina fina linnen och glas i typiska större blåmålade träskåp (ibland även finspriten). 
Alla andra teorier är fantasifulla men felaktiga vågar jag påstå.

Dessa kan ofta ses i Antikrundan, men idag oftast från Norrland och i synnerhet Jämtland då luftfuktigheten där har medfört att de inte förstörts av trämask. De betingar idag höga priser och att skita i dem idag torde vara lika otänkbart som tidigare..."

9 kommentarer:

Järnladyn sa...

Haha, det där är ett uttryck jag faktiskt använder mig av själv emellanåt, fast bara om män. Att en hon lika gärna skulle kunna skita i det blå skåpet har aldrig ens slagit mig... :)

Järnladyn sa...

PS. Jag vill gärna länka till din blogg i min, du skriver riktigt bra inlägg. Hoppas det är ok.

Sara Ödmark sa...

annika: självklart! Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Länkar kan aldrig va fel! (Om du inte länkar från Ihagefagsandjewsandblackpeople.com eller liknande förstås :))

Sara Ödmark sa...

Ihate ska det vara förstås, lite snabb på tangenterna...

lillavild sa...

Skita i det blå skåpet, det är ett av mina favorituttryck! Men jag tror inte på nån av de där historierna bakom uttrycket. Säkert något lokalt från Loffes farsa.

Anonym sa...

Sjukt intressant detta ju :)

Anonym sa...

Uttrycket "skita i det blå skåpet" får mig banne mig att skratta varje gång...

Unknown sa...

Uttrycker kommer naturligtvis från det faktum att man förr i tiden förvarade sina fina linnen och glas i typiska större blåmålade träskåp (ibland även finspriten).
Alla andra teorier är fantasifulla men felaktiga vågar jag påstå.

Dessa kan ofta ses i Antikrundan, men idag oftast från Norrland och i synnerhet Jämtland då luftfuktigheten där har medfört att de inte förstörts av trämask. De betingar idag höga priser och att skita i dem idag torde vara lika otänkbart som tidigare...

Jonas H Svensson sa...

Uttrycket "skita i det blå skåpet" är underbart! :)

Ha en bra dag i vårvärmen. :)