söndag, januari 28, 2007

Tack Hjalmar och gänget

Åh vilken bra avslutningsmonolog av Fredrik Lindström förresten, i sista avsnittet av Världens modernaste land. Passar som en smäck som replik till par example såna som Stefan Helgesson.

Fredrik Lindström berättar om en fråga som kommit in till programmet: Är det inte väldigt svenskt att göra ett program om svensk mentalitet? Och svarar:

"Urban, din fråga är väldigt svensk. Det är svenskt att fråga sig om det inte är svenskt att göra ett program om svensk mentalitet.
Ja, i de flesta länder skulle man komma undan ganska lätt med att göra program om den egna mentaliteten. Men vi är inte riktigt säkra på att det är såna vi vill va. Såna som gör program om oss själva. Är det inte nånting osunt navelskådande över det där? Vi är mycket mer rädda för att vara rasister i Sverige än vi är måna om invandrarna. Och de flesta invandrare skulle nog trivas betydligt bättre i ett Sverige där svenskarna är lite mindre självkritiska, men lite mer öppna för att kritisera det svenska samhället. "


Tack för den här säsongen, Världens modernaste land. Se alla Fredrik Lindströms snygga tidsresor här.

Andra bloggar om: , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Eller hur? :) Halloumi är jättegott... /Lina

Anonym sa...

Vi är mer rädda för att vara rasister än vi är måna om invandrarna - han formulerar det fullständigt lysande. Har själv funderat på att blogga om den svenska attityden till invandrare och rasister (inspirerat av Världens modernaste Land) men inte fått riktig ordning på orden.

nilla sa...

ja, väldigt mkt han gör är väldigt underhållande, det är tur vi har public service för sånt skulle kommersiell tv aldrig våga tsta!